“Voetreiziger, er is geen pad, al gaande maak je het pad.”
WANDELTOCHTEN IN
ECUADOR
Robert & Daisy Kunstaetter
THE MOUNTAINEERS BOOKS
English Español Deutsch Français Nederlands
HOME PAGE
HET LAND
- Waarom Ecuador?
- Foto's
HET BOEK
- Voorwoord
- Inleiding
- Dankbetuigingen
- Inhoudsopgave
- De wandeltochten
- Register
- Over de auteurs
- Over de uitgever
MODEL-WANDELING
- Samenvatting
- Routebeschrijving
- Topografische kaart
- Hoogteprofiel
ALS U HET BOEK
WILT BESTELLEN

ACTUALISATIES
FEEDBACK
LINKS
SCHRIJF ONS
- De Auteurs
- De Uitgever
© 2002-07 Kunstaetter
Wandelingen vanuit Riobamba
(Hoogte: 2750 meter. Bevolking: 120.000 inwoners. Uit Hoofdstuk 12.)


Riobamba is omringd door vijf enorme met sneeuw bedekte vulkanen, waaronder de Chimborazo - de hoogste van Ecuador. (Wandeling 18, Foto: DK)

De inwoners van Riobamba noemen hun stad ook wel "corazón de la patria", het hart van het vaderland, en die bijnaam is zeker terecht. Riobamba ligt vlakbij het geografisch centrum van het land, en het vormt de essentie van de Ecuadoriaanse Andes. De stad wordt omringd door tal van Indiaanse gemeenschappen en vijf enorme besneeuwde vulkanen. Riobamba is een belangrijk regionaal centrum, de hoofdstad van de provincie Chimborazo, en het knooppunt van Ecuador's beroemde spoorlijn.

De geplaveide straten van Riobamba ontvangen veel toeristen. De meesten komen voor de treinrit naar de Duivelsneus, een van de weinige trajecten die nog resten van het landelijke spoorwegennetwerk, of voor de beklimming van een van de vijfduizenders. Het nabijgelegen Nationaal Park Sangay, het vicuña-reservaat van Chimborazo en andere natuurgebieden maken Riobamba een ideale basis voor wandeltochten in de bergen. De reisbureaus in Riobamba zijn uitstekend uitgerust voor de organisatie van trektochten. De Inca Trail van Achupallas naar Ingapirca is vermoedelijk een van de drukst bezochte wandelpaden in Ecuador.

Wandeling 18, Volcano Watching, ten noordoosten van Riobamba, is een gemakkelijke maar boeiende wandeling - vooral wanneer de Tungurahua vuur spuwt. De brute kracht van vroegere vulkanische activiteit is goed zichtbaar tijdens Wandeling 19, een gematigd moeilijke en populaire wandeling naar de krater van El Altar, ten oosten van de stad. In het zuidoosten, ver van de toeristische routes, liggen de Meren van Atillo en Osogoche uit de gematigd moeilijke Wandeling 20. De landschappen in dit gebied zijn schitterend en men heeft er de gelegenheid om de authentieke leefwijze van de hoogland Indianen te leren kennen.

In het westen, aan de andere kant van Riobamba, zijn twee gematigd moeilijke wandelroutes, beide in de schaduw van Ecuador's hoogste top: Chimborazo. De populaire Wandeling 21, Het pad van de vicuña's, doorkruist de continentale waterscheiding ten noorden van Chimborazo, op 4400 meter hoogte. Daarna begint een afdaling naar het Fauna Reservaat Chimborazo, waar men vicuña's kan zien. De minder drukbezochte route uit Wandeling 22, De Koningsweg, doorkruist de westelijke bergketen over de zuidflanken van de Chimborazo, en volgt een oude weg tot in het centrum van Guaranda.

Terug aan de oostzijde van Riobamba, in het Nationaal Park Sangay, heeft u de keuze uit 3 voettochten die moeilijk maar zeer de moeite waard zijn. Wandeling 23, Warmwaterbronnen in het nevelwoud, biedt aan het einde van het pad een bijzondere beloning: een heet bad in een idyllische omgeving. In Wandeling 24, De zwarte rots van Cubillines, en Wandeling 25, Meren en bergkammen, kunt u de afgelegen páramo- hooglanden ten zuiden van El Altar verkennen. Dit zijn echte cross- country routes, die niet alleen met elkaar in verbinding staan maar ook met Wandeling 23 in het oosten en met Wandeling 19 in het noorden. Deze tochten kunnen met elkaar worden gecombineerd tot een excursie van meerdere weken.