“Voetreiziger, er is geen pad, al gaande maak je het pad.”
WANDELTOCHTEN IN
ECUADOR
Robert & Daisy Kunstaetter
THE MOUNTAINEERS BOOKS
English Español Deutsch Français Nederlands
HOME PAGE
HET LAND
- Waarom
  Ecuador?

- Foto's
HET BOEK
- Voorwoord
- Inleiding
- Dankbetuigingen
- Inhoudsopgave
- De wandeltochten
- Register
- Over de auteurs
- Over de uitgever
MODEL-WANDELING
- Samenvatting
- Routebeschrijving
- Topografische kaart
- Hoogteprofiel
ALS U HET BOEK
WILT BESTELLEN

ACTUALISATIES
FEEDBACK
LINKS
SCHRIJF ONS
- De Auteurs
- De Uitgever
© 2002-07 Kunstaetter
Waarom Ecuador?
(Uit Hoofdstuk 1)


Ecuador's bijzondere aantrekkingskracht op wandelaars en natuurliefhebbers kan in één woord worden samengevat: toegankelijkheid. 's Lands unieke combinatie van kleine afmetingen, een uitzonderlijke geografische en biologische verscheidenheid, en een goede vervoers-infrastructuur brengen een enorme variëteit van natuurschoon in het bereik van de avontuurlijke reiziger.

Ecuador telt meer dan vijfenveertig beschermde natuurgebieden, waaronder nationale parken en particuliere reservaten. In vrijwel al deze gebieden kunt u wandeltochten van één of meer dagen maken. In de nabije omgeving van de steden en dorpen zijn tal van mogelijkheden voor dagwandelingen. Veel van de langere trektochten overbruggen verschillende natuurlijke zones, van de hooglanden afdalend naar het Amazone-regenwoud of naar de kustvlakte.

De kosten van het reizen in Ecuador zijn naar internationale maatstaven nog steeds bescheiden, hoewel er de afgelopen jaren sprake is geweest van prijsstijgingen. Omdat het land dichterbij Noord-Amerika en Europa ligt dan de overige wandelbestemmingen in Zuid-Amerika, zijn ook de kosten van de vliegtickets naar Ecuador lager.

Ecuador ontvangt veel bezoekers (ongeveer 500.000 per jaar), maar tot op heden kiezen relatief weinig mensen dit land speciaal om wandeltochten te maken. Anders dan in bekende bestemmingen zoals Nepal, de Inca Trail naar Machu Picchu in Peru, en Chile's Torres del Paine Nationaal Park, zijn de paden in Ecuador niet overvol, en er zijn nog volop mogelijkheden om nieuwe routes ontdekken.

Een zeldzame blik op de Sangay vanuit het noorden. (Wandelingen 23, 24 en 25; Foto: RK)

De trektochten zijn gemakkelijk te combineren met tochten naar Ecuador's meer traditionele bestemmingen: de Galapagos Eilanden, de kleurrijke Indiaanse markten, de jungle-lodges in het Amazone-gebied, en de stranden aan de Stille Oceaan. De verscheidenheid aan wandelingen die men in Ecuador kan maken is even groot als de diversiteit aan natuurgebieden in dit land. Op hoogten vanaf zeeniveau tot boven de 6000 meter vindt men tropische regenwouden, nevelwouden, páramo-hooglanden, en rotsachtige bergruggen met eeuwige sneeuw. De hooglanden bieden de meeste mogelijkheden voor wandeltochten, en de Andes vormen de perfecte achtergrond - adembenemend mooie landschappen en het onmiskenbare gevoel op het dak van de wereld te zijn. Wandelaars komen in veel gevallen letterlijk boven de wolken uit!

Hoewel Ecuador natte en droge seizoenen kent, zijn deze niet gelijk in alle delen van het land. Er kan al variatie zijn tussen de ene vallei en de andere. Daarom kunt u het hele jaar door wel ergens in Ecuador gunstig wandelweer treffen.