“Voetreiziger, er is geen pad, al gaande maak je het pad.”
WANDELTOCHTEN IN
ECUADOR
Robert & Daisy Kunstaetter
THE MOUNTAINEERS BOOKS
English Español Deutsch Français Nederlands
HOME PAGE
HET LAND
- Waarom Ecuador?
- Foto's
HET BOEK
- Voorwoord
- Inleiding
- Dankbetuigingen
- Inhoudsopgave
- De wandeltochten
- Register
- Over de auteurs
- Over de uitgever
MODEL-WANDELING
- Samenvatting
- Routebeschrijving
- Topografische kaart
- Hoogteprofiel
ALS U HET BOEK
WILT BESTELLEN

ACTUALISATIES
FEEDBACK
LINKS
SCHRIJF ONS
- De Auteurs
- De Uitgever
© 2002-07 Kunstaetter
Dankbetuigingen

De research voor dit boek en het schrijven ervan waren tegelijkertijd een groot genoegen en een hoop werk. De genereuze en kundige assistentie van een grote groep mensen heeft onze taak lichter en aangenamer gemaakt. Wij willen de volgende personen van harte bedanken:

We danken wijlen Yossi Brain, een vriend die we erg missen, voor zijn onschatbare inspiratie. Yossi, we betreuren het enorm dat je niet meer hier bent om de resultaten te zien! Lou Jost heeft ons geholpen op meer manieren dan we hier kunnen opsommen, vooral met zijn vriendschap en stimulans. Hij corrigeerde het volledige manuscript in zeer korte tijd, en leverde niet alleen bijdragen in zijn specialismen (flora en fauna, bergtoekan) maar ook een foto en een illustratie. Popkje van der Ploeg droeg bij als redacteur, vertaalde de website in het Nederlands, en coördineerde de inspanningen van verschillende andere medewerkers. Onder hen Kerry Alley, Miguel Cazar, en Luis en Elisabeth Reyes; allen professionele gidsen die met veel oog voor details de research voor verschillende wandelroutes hebben gedaan. Dit boek is levendiger geworden dankzij de betoverende illustraties van Kevin Burkhill, die overigens het volledige honorarium hiervoor aan een milieu-organisatie in Ecuador heeft gedoneerd.

Onze dank gaat uit naar de volgende specialisten voor bijdragen en correcties in hun vakgebied: Craig Downer (bergtapir en páramo), Dr. Minard (Pete) Hall en Dr. Patricia Mothes (geologie en vulkanologie), Dr. Stephen Bezruchka (medische informatie), Dr. Steve Manock en Ana María Velasco (slangen).

We bedanken Grace en Marcelo Naranjo, evenals Susana Bermeo, voor hun hulp met lopende zaken als wij op pad waren. Michael Resch zijn we erkentelijk voor het vinden en fotograferen van de muurschildering en voor de vertaling van deze website in het Duits. Onze dank aan Olivier Mandel voor zijn vertaling in het Frans. Een bijzonder dankwoord zijn we verschuldigd aan Craig Kolthoff en Sincuerda.net voor zijn waardevolle technische hulp en de hosting van deze website.

Dr. Nelson Gómez, voorzitter van het Centro Internacional de Estudios de los Espacios y Sociedades Andinas (CIESA) zijn we zeer erkentelijk voor zijn constante begeleiding en steun. We zijn eveneens dank verschuldigd aan het Ministerie van Toerisme van Ecuador voor de getoonde steun. Verder onze hartelijke dank aan de redacteuren Laura Slavik, Julie Van Pelt, en Lois Kelly, en het voltallige personeel van uitgeverij The Mountaineers; het is een genoegen om met zulke toegewijde vakmensen te werken.

Voor hun gastvrijheid en hulp langs de wandelpaden bedanken we: familie Apunte, David Beatty, Oswaldo Cedeño, familie Coronel, Graciela Jaramillo, familie Lara, Elías Lascano, Gonzalo Llerena, Fernando Manzano, Luís Miranda, Gavin Moore, Rigoberto en José Musha, familie Naranjo, Charlie en Sarah Nodine, Antonella Ronco, familie Salazar, en Daniel Villacis.

Andere personen die op verschillende manieren behulpzaam zijn geweest bij ons project zijn: Boris Aguirre, Jorge en Mariana Alvarez, Carlos Andi, Katherine Baccala, Patricio Ballesteros, Jean Brown, Gastón Bucheli, Chris Canaday, Michel Cartalat, Ciro Cazar, Nancy Cifuentes, Rodrigo Donoso, Eva Ehrenfeld, Margaret Foster, Prof. Dick Gerdes, Mark Honigsbaum, Roberto Isacovici, Carla Játiva, Ron Jones, Harry Jonits, Paul Jost, Irene Kunstaetter, Nelson en Zoila Lema, Ilse Luraschi, Xavier en Beatrice Malo, Jaime en Durga Mendoza, Rodrigo Ocaña, Ricardo Ordoñez, Silvia Ortega, Roland Quencez, William Reyes, Dr. John Rosenberg, Johnny Saltos, Carmen Sánchez, Kay Sibbald, Ricardo Soto, Kate Stephens, Robert Strauss, Margaret Sullivan, Rodrigo Tapia, Eloy Torres, Alfonso Vallejo, en Thomas Walsch.

In de loop der jaren hebben wij veel bijzondere momenten gedeeld met onze wandelgenoten, vrienden en familieleden die ons (vaak geheel vrijwillig) op onze tochten hebben vergezeld. Al deze ervaringen zijn voor ons onvergetelijk.