“Voetreiziger, er is geen pad, al gaande maak je het pad.”
WANDELTOCHTEN IN
ECUADOR
Robert & Daisy Kunstaetter
THE MOUNTAINEERS BOOKS
English Español Deutsch Français Nederlands
HOME PAGE
HET LAND
- Waarom Ecuador?
- Foto's
HET BOEK
- Voorwoord
- Inleiding
- Dankbetuigingen
- Inhoudsopgave
- De wandeltochten
- Register
- Over de auteurs
- Over de uitgever
MODEL-WANDELING
- Samenvatting
- Routebeschrijving
- Topografische kaart
- Hoogteprofiel
ALS U HET BOEK
WILT BESTELLEN

ACTUALISATIES
FEEDBACK
LINKS
SCHRIJF ONS
- De Auteurs
- De Uitgever
© 2002-07 Kunstaetter
Voorwoord
Door Ben Box
Redacteur South American Handbook.


Uitzicht op de Canyon van de Río San Nicolás. (Wandeling 27. Foto: RK)

Naar Zuidamerikaanse maatstaven is Ecuador een klein land. Een blik op de landkaart maakt dat meteen duidelijk. Dankzij het feit dat dit een compact land is, kan de reiziger in relatief weinig tijd een hele afstand afleggen en een grote verscheidenheid aan geografische gebieden zien. Dit geldt vooral voor degenen die zich op wielen verplaatsen.

Dit boek is echter niet geschreven voor de busreiziger of de automobilist, en evenmin voor de fietser. De lezers van dit boek zullen te voet reizen, en iedereen die een wandeltocht in Ecuador begint, zal al snel beseffen dat dit in werkelijkheid een groot land is. Niet in de zin dat de afstanden onoverbrugbaar zouden zijn of dat de berghellingen niet te beklimmen zouden zijn - wel, dat de wandelaar zich klein zal voelen bij de grootsheid van de vulkanen, de verscheidenheid aan ecosystemen in de bossen, en het blijvende stempel dat de Indiaanse bewoners op dit prachtige landschap drukken.

De dagen van luie vakanties liggen achter ons. Reizigers willen meer dan het strand, of de geijkte bustocht van de ene toeristische bezienswaardigheid naar de andere. Zij willen het land dat ze bezoeken echt leren kennen. Robert en Daisy Kunstaetter hebben tal van reizigers geholpen om hun wens zich buiten de gebaande paden te begeven, werkelijkheid te maken. In dit boek belichten zij één kant van het avonturentoerisme. Zij beschrijven trektochten in de juiste context. Zij geven de wandelaar het vertrouwen om volledig zelf-voorzienend te zijn als hij of zij dat wil - of om zich aan te sluiten bij een groep die wordt geleid door ervaren gidsen.

Het moge duidelijk zijn dat een wandelvakantie in Ecuador niet alleen een kwestie is van een pan inpakken, wat bananen en een fles water kopen op de markt, en op de heuvels afgaan. U moet alles tot in de puntjes voorbereiden: de beste plaatsen om te overnachten, waar u proviand kunt inslaan, en waar u terecht kunt voor betrouwbare informatie. Verder dient u zich bewust te zijn van de impact van uw handelen op milieu en cultuur. Met andere woorden, dit boek behoedt u voor blunders.

Het geheim van Robert's en Daisy's succes ligt in hun - zij zijn zelf de eersten om het toe te geven - "opzettelijk bedaarde" stijl van wandelen. Nadat ik met Robert en Daisy in Ecuador gereisd heb - zowel te voet als met de auto - kan ik persoonlijk voor de verdiensten van deze houding instaan. Zullen we dit omweggetje nemen? Zullen we die nieuwe smaak ijs proberen in de winkel op de hoek? Om met de Middeleeuwse onderwijzers te spreken, dit is de geest van "enseñar deleitando" - kennis vergaren door te genieten. Als zij niet de tijd zouden nemen om te pauzeren, te kijken, te praten, te proeven, dan zouden ze niet in staat zijn hun enthousiasme over te brengen voor de kleine details van dit grote land.