“Voetreiziger, er is geen pad, al gaande maak je het pad.”
WANDELTOCHTEN IN
ECUADOR
Robert & Daisy Kunstaetter
THE MOUNTAINEERS BOOKS
English Español Deutsch Français Nederlands
HOME PAGE
HET LAND
- Waarom Ecuador?
- Foto's
HET BOEK
- Voorwoord
- Inleiding
- Dankbetuigingen
- Inhoudsopgave
- De wandeltochten
- Register
- Over de auteurs
- Over de uitgever
MODEL-WANDELING
- Samenvatting
- Routebeschrijving
- Topografische kaart
- Hoogteprofiel
ALS U HET BOEK
WILT BESTELLEN

ACTUALISATIES
FEEDBACK
LINKS
SCHRIJF ONS
- De Auteurs
- De Uitgever
© 2002-07 Kunstaetter
Hoe bepaal je het geslacht van een vulkaan?
(Uit Wandeling 19: De krater van El Altar)


Wetenschappers zijn het niet eens over de exacte datum en de omstandigheden waaronder de enorme krater van El Altar ineenstortte, maar de lokale mensen in Ecuador hebben hun eigen verklaring. Om te beginnen schrijven ze aan elke berg een persoonlijkheid toe - compleet met geslacht.

Hoe stel je het geslacht van een vulkaan vast? Simpelweg door te kijken. De chuquiragua, een kleine struik met felgekleurde oranje bloemen, bloeit volop op de hellingen van mannelijke vulkanen, maar op de vrouwelijke vulkanen komt deze plant niet voor. De betekenis van deze botanische correlatie is niet duidelijk, maar één ding is zeker: iedereen is het eens over het geslacht van de belangrijkste bergtoppen in Ecuador. De Chimborazo is mannelijk en wordt vaak taita genoemd, wat in Quichua "vader" betekent. Zijn metgezel in het noordoosten heet Mama Tungurahua.

El Altar is een andere mannelijke vulkaan. Volgens de legende had deze jonge knaap een oogje op Tungurahua, en maakte inbreuk op de eeuwenoude relatie van Chimborazo met Tungurahua. Taita Chimborazo, de grootste en machtigste van Ecuador's bergen, weigerde dit schaamteloze gedrag te accepteren. Hij hief een reusachtige knuppel en in één klap verpletterde hij de kroon van El Altar, die hier een enorme breuk in zijn krater aan over hield.

Als u door deze gapende wond in de krater van El Altar loopt, kijk dan eens om en werp een blik op de Chimborazo. Hoog boven de gerimpelde vlakten en valleien die zij domineren, bewonen Ecuador's vulkanen een eigen wereld. In de inheemse legenden is dit idee misschien wel erg opgesmukt, maar een wolkenloze dag is voldoende om de wandelaar van de geldigheid hiervan te overtuigen.


De chuquiragua struik groeit alleen op de hellingen van de mannelijke vulkanen.
Het is een belangrijke voedselbron voor de Chimborazo Hillstar kolibrie.
(Illustratie Kevin Burkhill)