“Voetreiziger, er is geen pad, al gaande maak je het pad.”
WANDELTOCHTEN IN
ECUADOR
Robert & Daisy Kunstaetter
THE MOUNTAINEERS BOOKS
English Español Deutsch Français Nederlands
HOME PAGE
HET LAND
- Waarom Ecuador?
- Foto's
HET BOEK
- Voorwoord
- Inleiding
- Dankbetuigingen
- Inhoudsopgave
- De wandeltochten
- Register
- Over de auteurs
- Over de uitgever
MODEL-WANDELING
- Samenvatting
- Routebeschrijving
- Topografische kaart
- Hoogteprofiel
ALS U HET BOEK
WILT BESTELLEN

ACTUALISATIES
FEEDBACK
LINKS
SCHRIJF ONS
- De Auteurs
- De Uitgever
© 2002-07 Kunstaetter
Kleding en uitrusting
(Uit Hoofdstuk 4)


Sommige onderdelen van de wandeluitrusting zijn in Quito te koop of te huur. In bijlage A vindt u lijsten met buitensportzaken in Quito en reisorganisaties in andere steden; bij de laatsten kunt u soms uitrusting huren. Probeer echter zoveel mogelijk kleding en uitrusting zelf mee te brengen, zodat u er zeker van bent dat u goed materiaal heeft waar u op kunt vertrouwen. Het laten verzenden van spullen naar Ecuador is niet alleen duur maar ook tijdrovend, als gevolg van de douanebepalingen. Als u ter plaatse uitrusting koopt of huurt, controleer het dan uitgebreid voordat u er mee op pad gaat. De lijst van aanbevolen uitrusting (zie het boek) is niet meer dan een suggestie, en ervaren wandelaars zullen hun eigen voorkeur hebben. Enkele onderdelen van de uitrusting verdienen echter een nadere toelichting.

Kleding die voldoende beschermt tegen regen, wind en kou is uiterst belangrijk om onderkoeling te voorkomen. Een apart setje lichte kleding om te slapen is eveneens onmisbaar; om dit overdag droog te houden, kunt u het het beste in een waterdichte zak inpakken.

Schoenen zijn ongetwijfeld essentieel bij het wandelen. Er zijn veel opties, maar naar onze ervaring is de eenvoudigste de beste. Rubberlaarzen tot op kuit- of kniehoogte zijn overal in Ecuador voor weinig geld te koop (hoewel grote maten moeilijk te vinden zijn). Deze laarzen worden gebruikt door alle campesinos en zijn, als ze gedragen worden met goede wollen sokken, verrassend comfortabel en veelzijdig. Ze zijn een zegen op de vaak modderige paden en geven bovendien enige bescherming tegen slangen. Synthetische of leren wandelschoenen zijn de beste keus voor wandeltochten in gebieden met ijs en sneeuw, droge rotsachtige paden, en voor lange afstanden op harde wegen. Nieuw schoeisel dient altijd eerst in korte wandelingen ingelopen te worden; schoenen en voeten hebben tijd nodig om aan elkaar te wennen.

Een betrouwbaar kooktoestel is erg belangrijk; veel wandeltochten gaan tot boven de boomgrens, en het is niet de bedoeling dat de bestaande bossen in brandhout op gaan. Het meest gangbaar in Ecuador zijn de verzegelde gastankjes met Camping Gaz, maar deze werken niet goed in kou en op hoogte. Witte benzine is moeilijk te vinden; probeer de Kywi keten van ijzerwarenwinkels in Quito, en vraag naar brandstof voor Coleman-lampen. Kerosine is soms verkrijgbaar maar het is zeker niet wijd verspreid. In sommige kampeerbranders kan gewone auto-benzine gebruikt worden; deze is niet erg zuiver, maar in Ecuador is alle benzine ongelood. De auteurs hebben gedurende vele jaren een eenvoudig Optimus 123 brander gebruikt, maar anderen geven de voorkeur aan meer geavanceerde modellen waarin verschillende soorten brandstof gebruikt kunnen worden.

Machetes (overal in Ecuador te koop) worden door alle campesinos gebruikt, maar zijn niet noodzakelijkerwijs het aangewezen werktuig voor wandelaars. Als u ervaring heeft in het gebruik van de machete, dan kan deze van nut zijn in zeer dichte vegetatie. Maar voor de rest wegen het risico op een ernstig ongeluk en het ongemak van het aanvullende gewicht niet op tegen de baten. Een kleine snoeischaar is een veiliger, lichter en moderner alternatief.